Dugger dine nye ruder, eller har du brug for hjælp til opmåling til en brusedør. Find svar på de oftest stillede spørgsmål nedenfor.

Hvordan opmåler jeg til nye termoruder

LE Glas anbefaler følgende fremgangsmåde når du tager mål til termoruder/energiruder:

 1. Breddemål

1.1 Afmonter glaslisterne i venstre og højre side af rudens bredde. Tip: Start med at løsne glaslisterne forsigtigt fra vinduesrammen med et bredt stemmejern. Her er det vigtigt, du er meget forsigtig, når du vrider stemmejernet, så du ikke laver mærker i træet.

1.2. Mål bredden stramt fra fals til fals (bredde falsmål). Tip: skriv bredde falsmålet ned i mm (1 cm = 10 mm)

1.3. Træk 8 mm fra bredde falsmålet.

1.4. Du har nu glassets mål i bredden (bredde glasmål), som er det du skal bruge. Tip: skriv bredde glasmålet ned i mm.

1.5. Sæt glaslisterne på igen i venstre og højre side, så glasset ikke falder ud, når du skal tage højdemålet.

 1. Højdemål

2.1. Afmonter toplisten og bundlisten. Tip: Pas på at glasset ikke falder ud af rammen, når der ikke er nogen

2.2. Mål højden stramt fra fals til fals (højde falsmål). Tip: skriv højde falsmålet ned i mm (1 cm = 10 mm)

2.3. Træk 8 mm fra i højde falsmålet.

2.4.  Du har nu glassets mål i højden, som er det du skal bruge (højde glasmål). Tip: skriv højde glasmålet ned i mm.

2.5. Du skal ikke sætte top- og bundlisten på endnu.

 1. Tykkelse

3.1. Afmonter igen glaslisterne i venstre og højre side. Tip: pas på at glasset ikke falder ud af rammen.

3.2. Tag forsigtigt ruden ud af rammen. Tip: det kan være en fordel at være to om opgaven ved lidt større glas.

3.3. Mål tykkelsen af glasset (falsdybden). Tip: Ved de fleste termoruder kan man i bunden af ruden aflæse glassets tykkelse. Skriv falsdybden ned i mm.

3.4. Sæt glasset tilbage i rammen og monter de fire glaslister.

Hvordan opmåler jeg til bruseløsning

Opmåling til bruseløsninger

Du indtaster dine mål til bruseløsningen ved at måle bredden fra indersiden af den ene væg til indersiden af den anden væg, mål både i bunden og i toppen.

Højden måler du fra gulv til den ønskede højde.

Du skal ikke tænke på hængsler, tætningsliste mm. når du måler. LE Glas tilpasser selv dine mål til den bruseløsning og de hængsler du har valgt.

Når du har bestilt bruseløsningen sender vi en skitse med mål til din godkendelse før bruseløsningen produceres.

Professionel opmålingsservice

LE Glas tilbyder opmåling udført af faguddannet tømrer eller glarmester som tager højde for gulvets hældning, skæve vægge, strømstik og skæve vinkler mm. 

En korrekt og nøjagtig opmåling gør det nemmere og sikre at montere løsningen. Opmåling foretages med den nyeste præcisionsteknik indenfor digital og laser opmåling, som giver  nøjagtighed og sikkerhed forud for bestilling.

 • Du bestiller din glasløsning på cirka mål – og bestiller en opmåling
 • Vi kontakter dig 3-5 hverdage efter bestilling for at aftale opmåling
 • Pris for opmåling DKK 900,00 inkl. moms (prisen er gældende for Sjælland, Fyn samt brofaste øer).
 • Gratis opmåling ved bestilling i Storkøbenhavn.

Vi opmåler:

Her kan du bestille opmåling

Hvad er hærdet glas?

Hærdet glas er varmebehandlet floatglas med permanent indbyggede overfladespændinger, som er fremstillet i en proces, hvor glasset opvarmes til over 600° C og chokafkøles. Hærdningen gør glasset væsentligt stærkere end almindeligt floatglas og har en højere grad af personsikkerhed i tilfælde af brud, da hærdet glas går i forholdsvis uskarpe stykker.

Hærdet glas har desuden en høj varmebestandighed op til ca. 200° C. Ved hærdning kan glassets planhed og optiske kvalitet påvirkes. En evt. belægning kan også påvirkes ved hærdningen.

Hvad er lamineret glas?

Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af en folie. De enkelte glas og folielag kan have varierende tykkelser afhængigt af kravene til den færdige glaskonstruktion, ligesom de enkelte glaslag kan være floatglas, varmeforstærket eller hærdet glas.

Lamineret glas kan anvendes som et enkeltlags glas i konstruktioner, eller indbygges i en termorude. Der anvendes forskellige glastyper, –tykkelser og forskellige mellemlag afhængigt af de aktuelle belastninger samt funktionskrav vedrørende sikkerhed, støjreduktion, brandsikring og farve m.v.

Hvad er hærdet lamineret glas?

Hærdet laminerede glas fremstilles af to lag varmebehandlet glas dvs. termisk hærdet,  eller varmeforstærket glas. Glassene klæbes sammen ved hjælp af forskellige folietyper, som fx PVB, EVA eller ionomere. Lamineret glas forbliver sammenhængende efter brud – afhængigt af belastningens art og størrelse.

Hærdet lamineret glas anvendes bl.a. til glasløsninger der skal være fald- og personsikret, typisk glasværn til f.eks. altan eller trappe.

Krom, Matkrom, Messing eller Rustfrit stål?

 • Krom eller blank krom, er en ekstra overflade (forkromning), der lægges yderst på beslaget. Krom er en skinnende, blank overflade.
 • Matkrom eller børstet krom. Det er i princippet det samme som almindelig krom der dog er blevet børstet, så det får en mat overflade.
 • Rustfrit stål eller steel. Nogle beslag er i ægte rustfrit stål. Det er ikke bare en overflade, men hele beslaget er i solidt rustfrit stål.
 • Poleret messing. Messing overfladen er poleret op, så den fremstår ny og skinnende og patinerer ikke.
 • Børstet messing. Messingens overflade er efterbehandlet med finkornet sandpapir hvilket giver en mat overflade og vil efterhånden også få en smuk patina.

Hvad er en termorude?

En termorude er en fælles betegnelse for ruder, der består af mindst to lag glas, og hvor glaslagene er samlet omkring en afstandsprofil og lufttæt forseglet med en fuge. Det lufttætte mellemrum kan være fyldt med almindelig luft, hvilket du kender fra de “gamle” termoruder.

Nye termoruder (energiruder) er i mellemrummet fyldt med en gasart, og der sidder en tynd metalbelægning på det inderste glas.

Hvad er en energirude?

En energirude virker ved, at en tynd metalbelægning på det inderste lag glas lader det meste af sollyset komme ind, men samtidig forhindrer en del af varmen i at slippe ud af boligen. Hulrummet mellem glaslagene er fyldt med en luftart, som typisk er argon. Det forbedrer isoleringsevnen, ligesom den også bliver bedre, jo større afstand der er mellem glassene.

Dugger dine ruder?

Dug opstår på grund af temperaturforskelle på hver side af ruden. Fænomenet opleves oftest efter en klar og kold nat i forårs- og efterårsmånederne. Tidligt om morgenen før solen rigtig har fået fat er ruden stadig kold, imens temperaturen inde i din bolig er varmere. Dug opstår når den varme og fugtige luft møder ruden som har en koldere overflade.

Hvad er et vådrumsspejl ?

Vådrumsspejle kaldes også dobbeltspejle eller badespejle. Vådrumsspejle er særligt udviklet til badeværelser, og består af et enkeltspejl med et yderligere lag glas, som er klæbet på bagsiden.

Hvad er poleret kant og facet slibning?

Poleret kant er en blød kant som gør, at du ikke skærer dig på spejlets kant, og anbefales til alle spejle i boligen. Facetslebne kanter har samme bløde kant, man ikke kan skære sig på, og skaber derudover en smuk indramning omkring spejlet.